На пресконференция на Асоциация Хидроенергия и Сдружение на производителите на екологична енергия

...
На пресконференция на Асоциация Хидроенергия и Сдружение на производителите на екологична енергия
Коментари Харесай

Велев: 37 млрд. евро са изтекли от България от 2010 до 2020 г.

На пресконференция на Асоциация " Хидроенергия "  и Сдружение на производителите на екологична сила ръководителят на АИКБ Васил Велев показа, че вследствие на по-скоро целенасочени в сравнение с инцидентни дейности се реализират едни нереално високи цени на електрическата енергия.

" Как да сме конкурентноспособни като цените на електрическа енергия са 73 % по-високи от тези в Германия, за която нашата промишленост генерира максимален експорт ", пита той. Според него не може да се приказва за недостиг, когато страната разполага с над 10 000 МВт мощности, а действителното ползване варира сред 3000 и 5000 МВт.

Председателят на АИКБ показа, че в следствие и на правна неустановеност от България за последните 11 години са изтекли 37 милиарда евро капитали при привлечени  едва 13 милиарда евро.

" Този недостиг е изкуствено основан, което води до големи разноски на промишлеността за електрическа енергия и я прави неконкурентоспособна ", безапелационен е ръководителят на АИКБ. 

Васил Велев заяви, че през първата декада на август " Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 " е работел с два от своите осем блока, разполагайки с личен състав в пъти повече от нужния за поддръжка на дейните блокове и посочи, че за всеки от действащите над 2000 служащи и чиновници, по два часа дневно при един подобен режим, семействата и бизнесът заплащат по над 4000 лв. месечно.

" От друга страна високата цена на тока се обуславя и от обстоятелството, че сме свързани с гръцкия пазар, който е и най-скъпият пазар в Европа по формулировка. Направихме го преди да се свържем с румънския, откъдето можем да се свържем и с европейския, макар енергичната опозиция на работодателските организации това да се случи.

И в случай че това не е задоволително, налице е и сериозният проблем с Наредбата за използването на повърхностни води. Заради правни недомислици и следващите неслучайни дейности над 250 ВЕЦ-а, генериращи най-чистата и евтина сила в страната, са изправени пред риск от прекъсване ", разяснява още той.

Велев счита, че задачата на ръководството на енергетиката не е да основава условия, при които няколко енергийни олигарси да завоюват доста пари, а  обществото да заплаща големи сметки и промишлеността да губи конкурентоспособност. Десетки огромни предприятия и десетки хиляди чиновници са  принудени да спрат работа, тъй като високите сметки за ток ги водят неизбежно към банкрут.

" Ситуацията е изкуствено основана – пускат се манипулативни предложения през нощта за покупка на ток на правилото " не по-малко от 300 евро на Мвт/ч ", което демонстрира, че цената изкуствено се изкривява. Оферти " закупувам единствено над тази висока цена " явно манипулират цената, с цел да се манипулира кривата на търсене и равновесната точка.

Работодателските организации изрично ще подкрепим напъните на Асоциация " Хидроенергия "  за контролиране на един юридически парадокс, с цел да не се случи по този начин, че и техните мощности да се прибавят към наболелия проблем с неработещи енергийни източници, заради независещи от тях аргументи, разяснява Велев.

Представителите на Асоциация " Хидроенергия " показаха безапелационната си подкрепа по квалифицирания от Министерството на околната среда и водите план за изменение на Наредбата за използването на повърхностните води. Те са безапелационни, че е належащо въвеждане на съответна правна рамка за естественото действие на Водноелектрическа централа бранша и адмирираха плана за промени в наредбата, признат с Постановление 100 на Министерския съвет от 2021 г, който сега е на фаза обществено разискване.

Ако не се промени настоящата сега разпоредба, цените на тока ще не престават да порастват, предизвестяват от сектора.

" Вярваме, че с плана за изменение на Наредбата подготвян от Министерство на околната среда и водите ще бъде реализирано сходство на Наредбата за прилагане на повърхностни води със Закона за водите, като по този метод ще се избегнат предпоставки за бъдещи правни разногласия и ще се обезпечи естествена регулаторна рамка за действие на Водноелектрическа централа ", съобщи ръководителят на Асоциация " Хидроенергия "  Боян Кършаков.

" Приветстваме напъните на господин Асен Личев и неговия екип да поправят този противозаконен документ ", добави той.

Според Кършаков, промените в наредбата ще получат доста необятна социална поддръжка, в това число от всички съществени работодателски организации, които към този момент показаха обществено безапелационната си позиция, че водните централи в България не би трябвало да стават жертва на сходни ретроактивни административни документи. 

Председателят на асоциацията посочи, че заради все по-високите цени на въглеродните излъчвания в Европейски Съюз Водноелектрическа централа се затвърдиха като един от най-евтините източници на ток за българските консуматори. " В обстановка на енергийна рецесия и непостижимо високи цени на силата за българския бизнес водноелектрическите централи се трансформират в един от най-ценните източници на ток за българските жители “, разяснява той.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР